Uvodi se elektronski potpis na dokumentima sa sednica Vlade Srbije

Bez autora
Sep 09 2010

Kako je najavljeno iz Ministrstva za telekomunikacije i informaciono društvo, uskoro će biti uvedeno elektronsko potpisivanje dokumenata sa sednica Vlade. To će biti učinjeno nakon usvajanja poslovnika Vlade, koji je u pripremi.Elektronsko potpisivanje dokumenata je naredni korak u informatizaciji rada Vlade Srbije, povećanju njene efikasnosti i transparentnosti. Elektronski potpisan dokument imaće istu zakonsku snagu kao da je svojeručno potpisan...

Uvodi se elektronski potpis na dokumentima sa sednica Vlade SrbijeKako je najavljeno iz Ministrstva za telekomunikacije i informaciono društvo, uskoro će biti uvedeno elektronsko potpisivanje dokumenata sa sednica Vlade.

To će biti učinjeno nakon usvajanja poslovnika Vlade, koji je u pripremi.

Elektronsko potpisivanje dokumenata je naredni korak u informatizaciji rada Vlade Srbije, povećanju njene efikasnosti i transparentnosti.  Elektronski potpisan dokument imaće istu zakonsku snagu kao da je svojeručno potpisan.

11. juna ove godine, koji je proglašen Danom digitalne agende, pušten je u rad E-portal elektronske uprave Republike Srbije, koji pruža više od 100 elektronskih usluga za građane.

Sertifikate za elektronski potpis, koji je neophodan za korišćenje usluga elektronskog portala, izdaju Pošta Srbije, Privredna komora Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova, ukazala je Matić.

Veliki oslonac u uvođenju elektronske uprave jeste prisustvo jakih domaćih IT kompanija koje su pouzdani izvođači projekata i u zadatim rokovima postižu odgovarajući kvalitet, pružaju tehničku podršku na duži rok, prilagođavaju aplikacije lokalnim uslovima i zakonodavstvu i čine ih jednostavnijim.

U narednom periodu plan je da se korišćenje informacionih tehnologija proširi i u ostale oblasti javnog života, a značajno to što se u fokus javnog mnjenja stavlja ekonomija znanja koja je danas trend u svetu i koja za Srbiju predstavlja garant prosperitetne budućnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik